A Magyar Zenei Tanács XXXII. közgyűléséről


A Magyar Zenei Tanács 2014. május 21-én a Rózsavölgyi Szalonban tartotta idei közgyűlését. Levezető elnöknek Hollós Máté alelnököt választotta a közgyűlés.

Zimányi Zsófia elnök a közelmúlt történéseivel kiegészítve számolt be a tavalyi év eseményeiről. Az elmúlt időszakban is a kooperáció és koordináció, képviselet szakmai és döntéshozó fórumokon, bizottságokban, jogszabályok véleményezése, felterjesztések díjakra, információszolgáltatás, valamint a szakmai fórumsorozatok az ún. teadélutánok megrendezése képezte a szervezet alaptevékenységét. A teadélutánok témái között a hivatásos együttesek művészeivel való beszélgetés, a tagszervezetek bemutatkozása, és a Magyar Művészeti Akadémia tevékenysége mellett a vidéki operajátszás helyzete, valamint a budapesti hangversenyrendezés új lehetőségei szerepeltek. Szó esett a három jelentős zenei intézmény összevonásával kapcsolatos, a miniszternek írt levélről. Eredményesnek és sikeresnek értékelték a tehetséges fiatal muzsikusok nemzetközi bemutatkozását segítő rendezvényt, amelyet az Európai Művészeti Ügynökök Szövetségének budapesti közgyűléséhez kapcsolódva a Zenei Tanács tagszervezetével, Magyar Hangversenyrendezők és Művészeti Ügynökségek Egyesületével közösen rendezett meg.

Az Ellenőrző Bizottság elnöke, Ember Csaba beszámolójában a Zenei Tanács elmúlt évi gazdálkodását a korábbi évek nehézségeihez képest megnyugtatónak, konszolidáltnak értékelte. A nemzetközi tevékenységről, a Nemzetközi-, az Európai Zenei Tanácsban és a Zenei Nevelés Nemzetközi Társaságában végzett feladatokról Páldy Ágnes számolt be röviden. A hozzászólások után a beszámolókat és a – korábban írásban szétküldött – közhasznúsági jelentést a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

A közgyűlés módosította a Magyar Zenei Tanács alapszabályát a 2011-es Civil törvény közhasznúsági előírásai, valamint az új Polgári Törvénykönyv rendelkezései miatt. A megújított alapszabály konkrétan tartalmazza mindazon közhasznú tevékenységeket, amelyeket a Tanács eddig is végzett.

A tisztújítás során a közgyűlés újraválasztotta Hollós Mátét, Malina Jánost, Schanda Beátát, Solymosi Tari Emőkét és Zsoldos Dávidot az elnökség tagjává és Lőrincz Andreát az Ellenőrző Bizottság tagjává. A közgyűlés az egységes évi 15.000 Ft-os alaptagdíjon nem változtatott, de felhívta a figyelmet az önkéntes túlfizetés lehetőségére.

A Magyar Zenei Tanács ősztől folytatja teadélutánjai megrendezését. Néhány tervezett téma: a komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos meghívása, zeneoktatásunk helyzete, nemzetközi zenepedagógiai események hazánkban. További témajavaslatokat várunk tagszervezeteinktől.

Magyar Zenei Tanács

[Vissza]