2011. december 21-én elhunyt Csébfalvi Éva zenepedagógus, a Magyar Zenei Tanács korábbi főtitkára


Pécsett született 1932. április 2-án. Zongora- és szolfézstanári diplomát szerzett, hegedű, fagott tanulmányokat folytatott, majd zongoratanári, énekkari, zenekari, karnagyi munkát végzett. 1971-től a Magyar Zeneművészek Szövetsége munkatársaként, majd ügyvezető titkáraként dolgozott. Múlhatatlan érdemei voltak abban, hogy a rendszerváltozás után, 1990 decemberében, alulról építkező társadalmi szervezetként megalakult a muzsikusok parlamentje, a Magyar Zenei Tanács, amelynek egy évtizeden át ügyvezető titkára, majd főtitkára volt. 1999–es nyugalomba vonulása után is aktívan segítette a zenei szervezetek munkáját, a Zenei Tanács rendkívüli egyéni tagjaként, a Zenetanárok Társasága és más pedagógiai szervezetek vezetőségi tagjaként.

Elismert és megbecsült vezető személyisége volt – három világnyelv ismeretében – a zenei diplomáciának, a Nemzetközi és az Európai Zenei Tanácsnak, mely utóbbi választott vezetőségi tagjaként hazánk európai integrációjának a zene eszközeivel való előmozdításán fáradozott. Zenepedagógiánk elismeréséül választotta igazgatósági tagjául a Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága 1992-ben. 1994-től magyarországi koordinátora volt Yehudi Menuhin európai zenei nevelési programjának (MUS-E).

Tapasztalatait – formális vagy informális keretek között – egyetlen magyar zenei egyesület sem nélkülözhette. Búcsúztatása 2012. január 13-án délben lesz a Farkasréti temetőben. Emlékét tisztelettel és szeretettel őrizzük.


Magyar Zenei Tanács

[Vissza]